Spoed 06-28855237  (tijdelijk niet bereikbaar voor spoed)

Specialisatie

Onder specialisatie vind u het aanbod waarvoor extra scholing of een opleiding gevolgd is. Denk hierbij aan de voortplanting waarbij naast kunstmatige inseminatie ook embryo transplantatie aangeboden wordt.

Voortplanting

Voor begeleiding bij de voortplanting bent u aan het juiste adres. Of het nu om het opvoelen van de merrie gaat, om kunstmatige inseminatie (K.I.), embryo transplantatie (E.T.) of het bevallen van de merrie op de kliniek, dit is bij de praktijk allemaal mogelijk. Om een beeld te geven over de mogelijkheden hieronder een korte opsomming en omschrijving.

Opvoelen/Scannen:
Als u een veulen wilt gaan fokken is het heel handig om te weten hoe de merrie in de cyclus zit. Op de praktijk staat een goede opvoelbox om de merrie te kunnen opvoelen en/of te scannen, mocht u daar zelf niet over beschikken. Is het niet mogelijk om met de merrie te reizen dan zoeken wij samen naar een oplossing. Door middel van opvoelen en scannen kan er gevoeld en gekeken worden of de merrie al in haar cyclus is na de winterperiode, hoe haar baarmoeder en eierstokken eruit zien, wanneer ongeveer de merrie gedekt/geïnsemineerd kan worden of er al een eisprong is geweest of de merrie dragend is van een veulen en nog meer nuttige informatie. Vervolgens wordt alles met u doorgesproken. Het is tevens mogelijk advies te krijgen bij de hengstenkeuze.

Kunstmatige Inseminatie:
Als de merrie mooi hengstig is en de keuze van de hengst gemaakt is kan het zijn dat de hengst niet natuurlijk dekt en de dekking via kunstmatige inseminatie zal verlopen. Dit kan in sommige gevallen bij een hengstenhouder gebeuren, maar de merrie is ook welkom op de praktijk of wij komen bij u aan huis. Het verloop van de cyclus kan naar wens gecontroleerd worden zodat de inseminatie/dekking op het juiste moment plaatsvindt. Door de controle kan bij het voorkomen van iets afwijkends ook tijdig worden ingegrepen zodat de kans op dracht groter wordt.

Naast inseminatie met vers sperma is het ook mogelijk om te insemineren met diepvriessperma. Aan te raden is de merrie op de kliniek te stallen tijdens dit proces omdat hierbij veel meer controle nodig is en de inseminatie plaats dient te vinden op de eisprong. Wij kunnen uw merrie dan meerdere malen per dag scannen om zo het precieze moment van inseminatie te bepalen.

Embryo Transplantatie:
Dit gebeurt als u een veulen van een merrie wilt welke actief is in de sport of door een afwijking niet zelf de dracht kan volbrengen. Als u wilt proberen meerdere veulens van de merrie in één seizoen te fokken kan embryo transplantatie een uitkomst bieden. Een voordeel is ook dat in het geval van een meerling (meerdere embryo’s in één spoeling) dus meerdere gezonde veulens kunnen komen. Wij kunnen dit proces vanaf het begin tot het eind begeleiden. Om een embryo te kunnen transplanteren heeft u een draagmoeder voor dit embryo nodig. Indien u zelf geen draagmerrie(s) heeft kunnen wij u helpen met het vinden van een draagmerrie.

Wij kunnen de merrie en de draagmerrie(s) tijdens het gehele proces begeleiden. Dit is mogelijk op de praktijk of bij u thuis. Echter voor het spoelen en transplanteren zijn wel speciale omstandigheden nodig. U kunt daarvoor met de merrie naar de praktijk komen waar wij alles bij de hand hebben om het spoelen en transplanteren zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bevalling:
Als het dan bijna zo ver is dat het veulen geboren gaat worden kunt u uw merrie op de kliniek stallen waar wij beschikken over camera boxen en een geboorte alarm. Tevens is er praktisch altijd iemand in de buurt met voldoende kennis.


Chiropractie

Chiropractie kan dieren helpen met klachten welke hun oorsprong hebben in de wervelkolom, het zenuwstelsel, de spieren, de banden en de gewrichten. Eerst wordt een diagnose gesteld. Aan de hand van de diagnose wordt met u doorgesproken of chiropractie een uitkomst kan bieden. Vervolgens wordt uw paard behandeld door middel van manipuleren. Na de behandeling wordt met u doorgenomen hoe de komende dagen/weken/maanden de training het beste kan worden uitgevoerd. Afhankelijk van de diagnose en wat er gevonden is tijdens de behandeling kan de training bestaan uit stappen aan de hand of in de stapmolen, longeren of rijden. Als u de training zelf niet ziet zitten kunnen wij samen zoeken naar een oplossing. Op de praktijk is een stapmolen aanwezig, u zou uw paard op de praktijk kunnen stallen, of wij kunnen u advies geven bij de zoektocht naar een trainer voor uw paard of pony.

Om de effecten van de chiropractiebehandeling te versterken bieden wij acupunctuur aan. Bij een combinatiebehandeling geven wij een leuke korting.


Acupunctuur

Soms zijn er klachten waar de reguliere diergeneeskunde geen uitkomst meer kan bieden of willen we graag de behandeling die uw paard of pony heeft ondergaan ondersteunen of de effecten van de behandeling versterken. Acupunctuur is daarvoor een hele fijne therapie. Er zijn reeds goede resultaten behaald bij paarden met longklachten, bij het versterken van de effecten van een chiropractie behandeling en bij merries die aan de nageboorte staan. Acupunctuur biedt nog tal van mogelijkheden zowel bij acute of chronische klachten, maar ook om te proberen te voorkomen dat een dier ziek wordt. Bij acute klachten ondersteunen wij de dieren vaak eerst met medicijnen maar dit kan ondersteund worden met acupunctuur. Bij chronische klachten waar de reguliere zorg geen oplossing kan bieden kan acupunctuur de klachten mogelijk verlichten en soms zelfs laten verdwijnen. Doordat acupunctuur uw paard of pony weer zo veel mogelijk in balans brengt kan acupunctuur er mogelijk voor zorgen dat uw paard of pony langer gezond blijft.


Rijtechnische begeleiding

Wanneer er zich problemen voordoen die van rijtechnische aard zijn is het mogelijk om rijtechnische begeleiding te krijgen. Door de ervaring met het trainen van paarden, de opleiding tot instructeur en de kennis en inzichten van een dierenarts te combineren wordt er vaak net iets meer of iets anders waargenomen dan bij uw huidige instructeur. Door het maken van een trainingsplan en het begeleiden bij het rijden willen wij u met uw instructeur op weg helpen de problemen te voorkomen in de toekomst. Ook is het mogelijk om (rijtechnische) begeleiding te krijgen wanneer uw paard revaliderend is van een blessure om zo de opbouw en training zo goed mogelijk te laten verlopen.