Spoed 06-28855237  (tijdelijk niet bereikbaar voor spoed)

Preventief

Bij preventieve zorg wordt bedoeld de zorg die wordt gegeven om te voorkomen dat een dier ziek wordt of de kans op ziekte te verkleinen. Dit zijn bijvoorbeeld de entingen die het paard kan krijgen die ervoor zorgen dat het antistoffen maakt tegen een ziekte zonder eerst heel ziek te hoeven worden. Door deze antistoffen is het dier beter beschermd als het later geïnfecteerd wordt met de ziekte.

Maar preventief is ook ontwormen om te voorkomen dat het dier last krijgt van de wormen of hier zelfs aan overlijdt.

De periodieke gebitscontrole hoort ook bij de preventieve zorg omdat afwijkingen tijdig kunnen worden opgespoord en zo mogelijk behandeld.

Door middel van bloedonderzoek kunnen de waardes in het bloed aangeven of er mogelijk afwijkingen zijn die op een ziekte kunnen duiden, maar ook bijvoorbeeld op wormen. Vaak is iets in het bloed al te zien voordat een dier er zichtbaar last van krijgt.

Een gezonde en kloppende voeding draagt bij aan een gezond dier. Wij kunnen hier onafhankelijk advies in geven.

En als laatste maar zeker niet de minste: bij aankoop van een paard of pony kunnen wij de klinische keuring verzorgen die veel ellende kan voorkomen.

Vaccinaties
Vaccinatie beter bekend als inenting, biedt uw paard of pony een betere bescherming tegen een ziekte door het immuun systeem van het paard te prikkelen antistoffen aan te maken nadat een dood of verzwakt ziekteverwekker is ingespoten. De bekendste inentingen zijn wel de entingen tegen influenza en tetanus, maar er zijn nog veel meer inentingen voor paarden beschikbaar. Zo is er ook de enting die vaak gegeven wordt aan drachtige merries om ze beter te beschermen tegen rhinopneunomie, ook wel rhino genoemd of de droes enting om uw (jonge) paard of pony meer bescherming te bieden tegen droes. Het is ook mogelijk om te vaccineren tegen huidschimmel. Er zijn ook inentingen tegen minder bekende ziekteverwekkers zoals west nijl virus.

Wormbestrijding
Het ontwormen van een dier kan ervoor zorgen dat een of meerdere soorten wormen worden bestreden. Er zitten echter ook nadelen aan ontwormen. Door de wormen die het wormmiddel overleven en het mogelijk foutief gebruik van wormenkuren kan er resistentie ontstaan. Om niet zomaar meer te ontwormen bieden wij enkele mogelijkheden om u te helpen bij het gebruik van de juiste wormmiddelen op het moment dat dit nodig is. Door klinisch onderzoek kan naar voren komen dat uw paard of pony mogelijk wormen heeft. Door middel van mestonderzoek en/of bloedonderzoek kunnen wij deze vermoedens vaak bevestigen en bepalen welke wormenkuur het beste gebruikt kan worden. Ook kunt u preventief een aantal keer per jaar mest inleveren die wij kunnen onderzoeken op wormeieren en eventueel op de aanwezigheid van zand in de mest. Voor veulens en jonge paarden en pony’s is een goed wormbeleid essentieel. Wij kunnen u hierin adviseren en samen een plan opstellen.

Gebitsbehandeling
Het is verstandig om minimaal 1x per jaar het gebit van uw paard of pony te laten controleren. Op deze manier kunnen afwijkingen tijdig worden opgespoord en grote gebitsafwijkingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Problemen aan het gebit gaan vaak gepaard met ongemak en pijn waardoor eten lastiger gaat en het dier kan afvallen. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Als uw paard of pony als rij- of mendier gebruikt wordt is het natuurlijk heel vervelend als het bit of de neusriem pijn veroorzaken door haken of scherpe randen. Tevens kunnen hierdoor rijtechnische problemen ontstaan en kan het dier het vertrouwen in de ruiterhand verliezen. Bij jonge dieren worden de tanden en kiezen nog gewisseld. Soms verloopt dit wisselen niet goed en blijft de oude tand of kies zitten. Door regelmatig controleren kan dit tijdig worden opgemerkt en onnodig pijn en schade worden voorkomen. De gebitsbehandeling gebeurt veelal elektrisch. Uw paard of pony zal alleen worden gesedeerd als dit nodig is en na overleg.

Regelmatig komt er op de praktijk een gespecialiseerde tandarts welke naast de juiste materialen ook beschikt over een röntgen apparaat. De speciale gevallen verwijzen wij daarom door zodat door middel van röntgen foto’s de juiste behandeling gegeven kan worden. Tevens kunt u op die dag ook bij ons terecht met een dier waarbij bijvoorbeeld röntgen foto’s genomen moeten worden van een been.

Voedingsadvies
De voeding van een paard of pony is iets heel persoonlijks. Waar de een het goed op doet is voor de ander totaal niet het juiste. Door de ervaringen met verschillende merken en soorten voer en de kennis die opgedaan is over wat nodig is aan voedingsstoffen kan geholpen worden bij het vinden van het juiste voer voor uw paard of pony. Of u nu een goede sportbrok zoekt, een hooi vervanger, een vitamine /mineralen korrel of een goede muesli.